Dôchodky zaujímajú po štyroch hodinách rokovania približne 30 poslancov

03.08.2012 Bratislava

Bratislava 3. augusta (TASR) - Skrátené konanie k novele zákona o sociálnom poistení poslancov Národnej rady SR veľmi nezaujíma. Po takmer štyroch hodinách rokovania je v pléne zo 150 poslancov len približne tridsiatka zákonodarcov. Reční exminister práce Jozef Mihál (SaS), ktorý odmieta tvrdenie Smeru-SD, že pravicové strany sú akýmisi obhajcami dôchodcovských správcovských spoločností.

Rovnako kritizuje návrh na prijatie novely v zrýchlenom režime. "Sme svedkami porušovania zákona v priamom prenose," vyhlásil s tým, že za takéto konanie prevzal na seba zodpovednosť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Do rozpravy je okrem Mihála prihlásených ešte päť rečníkov. S kritikou začal exminister spolu so svojimi opozičnými kolegami už na začiatku rokovacieho dňa. Opozícia sa pokúsila prekaziť rokovanie o novele, jej snaha však stroskotala na vládnej väčšine.

Mihál chcel zaviazať vládu, aby návrh zákona vzala späť do medzirezortného pripomienkového konania a zverejnila ho na portáli právnych predpisov, čo v doterajšom procese neurobila. Podľa Mihála tým vylúčila verejnosť z procesu. Upozornil tiež, že občania SR sa preto už obracajú na Ústavný súd SR. Jozef Kollár zo SaS uviedol, že liberálny klub pripravuje hromadnú žalobu pre zmeny v druhom dôchodkovom pilieri. "Pripravujeme podanie na Ústavný súd SR," konštatoval a vyzval ľudí s rovnakým negatívnym názorom, aby sa k tejto žalobe pripojili.

S rokovaním o dôchodkoch začali poslanci už na štvrtej schôdzi, na ktorej im to zabralo tri dni. Diskusiu na spomínanej schôdzi neukončili pre námietky opozície, ktorej sa nepozdával spôsob, akým sa Smer-SD pokúsil schváliť novelu v zrýchlenom režime. Aby bol legislatívny proces čistý, Paška sa rozhodol ukončiť štvrtú schôdzu a vyhlásiť novú, na ktorú zaradil doteraz neprerokované body. Parlament tak začal dnes celý proces zrýchleného režimu k dôchodkom odznova v rámci novej schôdze.
 

Vyberte región